Ενημερωτική Εκδήλωση στη Χ.Α.Ν.Θ. για τη δωρεά Μυελού των Οστών

Την Τρίτη 21 Ιουνίου η Χ.Α.Ν.Θ., ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Μυελού των Οστών – ΠΑΣΜΜΟ, το σωματείο RED-Y, με την συνδρομή και υποστήριξη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων – ΕΟΜ και με την υποστήριξη του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας συνδιοργάνωσαν με επιτυχία ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. (ιστορικό κτίριο).

63 νέοι υποψήφιοι δότες μυελού των οστών καταγράφηκαν στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών!

Διαδικασία  απλή  για τον εθελοντή  και υπερπολύτιμη  για τον άνθρωπο που τη χρειάζεται. Η  ημέρα της μεταμόσχευσης θεωρείται  η δεύτερη γενέθλια ημέρα για τον ασθενή και πραγματικά είναι.

 

 

Επαγγελματικά στελέχη της Χ.Α.Ν.Θ., γονείς  παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματά της, αλλά και συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της εκδήλωση και επισκέφτηκαν το ιστορικό κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ., ενημερώθηκαν από εθελοντές και στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για τη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών, συνομίλησαν με πάσχοντες και καταγράφηκαν ως εθελοντές υποψήφιοι δότες.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δράση και ενημερώθηκε διεξοδικά για τη διαδικασία εγγραφής των εθελοντών, αλλά και τη βασικά στάδια της μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει για το πόσο απλές και ασφαλείς είναι οι διαδικασίες τόσο της εγγραφής στην τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών όσο και της λήψης μοσχεύματος.

NFO Δωρεά Μυελού των Οστών

Τόσο η διαδικασία του να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών όσο και η διαδικασία του να φτάσει κάποιος όντως να παράσχει το  μόσχευμα -στην ιδανική περίπτωση που αυτός βρεθεί συμβατός που κάποιον άνθρωπο που νοσεί- είναι διαδικασίες απλές για τον εθελοντή και απολύτως ασφαλείς.

Αρχικά  με τη λήψη κυτταρικού υλικού-σίελου με μια απλή μπατονέτα δίδει κάποιος  ενδιαφερόμενο εθελοντής δείγμα  το οποίο υποβάλλεται σε μια ιστολογική εξέταση σε εργαστήριο του εξωτερικού  από την οποία προκύπτουν 10-12  βασικά αντιγόνα του οργανισμού μας. Τα αποτελέσματα αυτά καταγράφονται τόσο σε μια εθνική βάση δεδομένων όσο και σε μια παγκόσμια.

Άτομα που χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών απευθύνονται μέσω των μεταμοσχευτικών κέντρων -εμείς στη Θεσσαλονίκη έχουμε στο μεταμοσχευτικό κέντρο της αιματολογικής κλινικής ΣΤΟΡΓΗ  του Νοσοκομείου Παπανικολάου -, γίνεται μια αναζήτηση στην παγκόσμια τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών και αν κάποιος βρεθεί συμβατός ενημερώνεται, αν εξακολουθεί να θέλει να προσφέρει μόσχευμα τότε η διαδικασία που ακολουθείται είναι παρόμοια με αυτή της λήψης αιμοπεταλίων. Υπάρχει σχετικό μηχάνημα στην κλινική ΣΤΟΡΓΗ  από το οποίο από το  ένα χέρι λαμβάνουν το αίμα, το φυγοκεντρίζουν, κρατούν το κυτταρικό υλικό που χρειάζεται και το υπόλοιπο αίμα επιστρέφει στο άλλο χέρι του δότη. Η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής, διαρκεί 3-4 ώρες ανάλογα με το βάρος του ασθενούς.

Το μόσχευμα μεταγγίζεται την ίδια ημέρα στον ασθενή ο οποίος έχει στο εντωμεταξύ λάβει ισχυρό σχήμα χημειοθεραπείας δίδοντάς του με τον τρόπο αυτό μια ευκαιρία πραγματικά ζωής.

Ενημερωθείτε, συμμετέχετε στις δράσεις των: Χ.Α.Ν.Θ./RED-Y/ΠΑΣΜΜΟ/ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

Περισσότερες πληροφορίες
Θέλω να γίνω εθελοντής δότης

Τομέας Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς Χ.Α.Ν.Θ.
Τ: 231600100 (τηλεφωνικό κέντρο) ή στο εσωτ. 841 & 845
E: socialaction@ymca.gr

Πηγή:ymca.gr